Extra activiteiten tijdens Culturele Ronde

Extra activiteiten tijdens de Culturele Ronde

Tijdens de twee dagen van de Culturele Ronde geven een aantal kunstenaars demonstraties en zijn er andere extra activiteiten te bezoeken. Hieronder een overzicht.

MuseumkaartMatch
Vrijdag 12 april vanaf 19:00 uur

Zoek je iemand om samen naar het museum te gaan? Via MuseumkaartMatch vind je heel makkelijk iemand die ook op zoek is naar jou. Op 12 april organiseert het museum – tijdens de Nationale Museumweek – een matchavond voor museumkaarthouders die op zoek zijn naar een museummaatje.

Museum de Casteelse Poort, waar ook de overzichtstentoonstelling van de deelnemers van de Culturele Ronde te zien is, heeft op die avond een speciaal programma. Een mooie voorbereiding op het Open Atelierweekend van de Culturele Ronde.

Kunstenaars Toon Rijkers en Ria Klompmaker-Troost vertellen over hun werk

Kunstenaars Toon Rijkers en Ria Klompmaker-Troost vertellen over hun werk. Daarna is er volop gelegenheid voor een bezoek aan de overzichtstentoonstelling met werk van alle deelnemende kunstenaars aan de Culturele Ronde. Inloop vanaf 19.00 uur. Start: 19.30 uur.

Toegang is gratis.

Deelnemen?

Museumkaarthouders  hebben van de organisatie van de Museumkaart een persoonlijke uitgenodiging gekregen. Zelf aanmelden kan helaas niet. Geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met de klantenservice via www.museumkaart.nl/contact.

Etsdemonstratie
Tijdens de Culturele Ronde geven Hanke Cannegieter en Sonja Steenvoorden etsdemonstraties in het atelier van Hanke Cannegieter. Beide dagen tussen 13:00 uur en 16:00 uur.

Locatie:
W.E.G. (Wageningse Ets Groep) (19 op de plattegrond)
Nudepark 99F,
6702 DZ Wageningen

Demonstratie linoprinten
Ingeborg Leeftink laat zien wat er nodig is om een linoprint te maken: Tekenen, gutsen (snijden) ininkten en afdrukken. En welke technieken er zoal zijn. Want linoprinten is veel veelzijdiger dan je denkt! Kom kijken! Je bent welkom in het atelier van Ingeborg!
Beide dagen tussen 12:00 uur en 14:00 uur.

Locatie:
Atelier (17 op de plattegrond)
Industrieweg 32
6702 DR Wageningen

Monotype (etstechniek) Yvonne van Woggelum
Een Monotype is een eenmalige druk. Op plaatjes van metaal wordt met ets-inkt een afbeelding gemaakt. Dit gebeurt met kleine propjes papier-kartonnetjes of met sjablonen. Vooraf wordt er speciaal ets-papier geweekt wat dient als drager. Het etsplaatje wordt op de pers gelegd en het drooggedepte papier komt daar bovenop. De afbeelding staat na het draaien van de pers op papier en is verdwenen van het etsplaatje. Beide dagen om 13:00 uur en 15:00 uur.

Locatie:
De Bovenste Polder (14 op de plattegrond)
Aan de Rijn 5
6701 PB Wageningen

Demonstratie technieken bij tegels maken
Drie keramisten, Jaap Bergisch, Wally Huijbregts en Frouwien Soenveld demonstreren welke technieken zij bij het tegel maken gebruiken.
Jaap en Wally passen bij het maken van de tegels vooral de technieken Mishima, (vloertegels ingelegd met verschillende kleuren klei), Cloisonné tegels (met opstaande randen) en Majolica toe. Daarnaast werkt Jaap ook met Delfts blauw. Wally laat naast de tegels zien hoe mallen worden gemaakt, waarin onder andere klei kan worden gegoten.
Frouwien tekent het ontwerp op rode biscuit tegels en glazuurt de tegels zodanig dat het ontwerp in een duidelijke rood patroon (de rode klei) zicht – baar blijft. Zij gebruikt een eigen glazuurbasis en kleurt deze met oxiden.

Locatie:
Atelier “het blauwe hek” (33 op de plattegrond)
Bernhardstraat 10a
6707 CM Wageningen

Voordrachten van Wijnand Steemers
Op elk heel uur draagt Wijnand Steemers een gedicht voor uit zijn recent verschenen gedichtenbundels Toegiften en The Milkmaid; gedichten op Het Melkmeisje van Johannes Vermeer.

Locatie:
Herenstraat 12 begane grond (11 op de plattegrond)
6701 DK Wageningen

Aquarel Ria Klompmaker
Ria demonstreert het opzetten van een aquarel met een beperkt aantal kleuren. Met diverse kleurschakeringen kun je in een korte tijd een intensief beeld van je onderwerp neerzetten. Mogelijke onderwerpen voor de demonstratie zijn Landschap of Bloemen in de ‘nat-in-nat’ techniek. Beide dagen ± 12:00 uur en ± 14:30 uur.

Locatie:
Herfst & Helder (34 op de plattegrond)
Churchillweg 5 / Spelstraat, 6707 JA Wageningen

Gitaar muziek bij Wilma van der Loo
Bruno Rossin, uit Brazilië, speelt gitaar bij Wilma van der Loo.
Bij mooi weer buiten, bij slecht weer binnen.
Zaterdag tussen 14:00 en 16:00 uur.

Locatie:
Rouwenhofstraat 16 (7 op de plattegrond)
6701 BB Wageningen

Vrienden van de theekoepel

Op zaterdag 13 april, de eerste dag van de Culturele Ronde, wordt aan het Wallenpad in Wageningen door wethouder Dennis Gudden een miniatuur onthuld van de 18e eeuwse theekoepel op die plek. Publiek is welkom, en wordt naderhand – onder het genot van thee – vermaakt met kunst en poëzie. Het is een kans om zowel de maquette als de koepel op één plek te bewonderen.

Het miniatuur is gebouwd door modelbouwer Hans van der Beek.

Voor de theekoepel is een groep betrokken Wageningers op de bres gesprongen. Zij willen graag een culturele bestemming voor dit unieke plekje tussen stad en Uiterwaarden. Tijdens de Culturele Ronde laten een aantal  kunstenaars zien hoe de theekoepel hen heeft geïnspireerd. Onder meer stadsdichter Ivanka de Ruijter, het collectief Schrijversharten (Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Annie van Gansewinkel), fotografe Catalijn Adelmund en folkgroep Madlot maken er hun opwachting.

Er wordt thee geschonken van 11.00 tot 17.00 op zaterdag 13 en zondag 14 april. De opening door de wethouder vindt plaats op zaterdag de 13e om 14:00 uur ‘s middags. Madlot treedt enkel op op zondag.

Locatie:
Theekoepel bij Huize Torck / Wallenpad (9 op de plattegrond)

Deel deze pagina